Kokemuksia : Arccos Caddie Smart Sensors


Olin pitkään golffaavan työkaverin kanssa höpissyt golfkelloista. Itsellani noista keskusteluista heräsi uteliaisuus automaattiseen lyöntien rekisteröintiin. Hetken aihetta tutkittuani huomasin, ettei golfkellot ollut juuri se juttu tai ne ei vakuuttaneet mainospuheiden perusteella toteuttavan lyöntien automaattista rekisteröintiä. Kaiken näköisiä autoshotteja ja ties mitä oli spekseissä, mutta edelleen oma skpetisyys painoi mieltä. Etenkin kun luin Garminin kelloista. Niissä on systeemi jossa pitää opettaa kelloa suosittelemaan etäisyyksien perusteella mailoja. Kun kello on oppinut aiheen, se ehdottaa lyönteihin käytettävää mailaa. Koko hässäkkä tuntui jo periaatetasolla kömpelöltä, etenkin kun tosiaan Garminit ko. ominaisuuksilla maksaa monen monta sataa euroa.

Netin ihmeellinen maailma toi ensiksi Cobran tarjoamat mailat joissa on sensorigripit. Näiden luvattiin toimivan huomaamattomasta. No oma pää ei anna periksi laittaa levottomia summia Cobran uusiin mailoihin, joten yritin etsiä jotain vastaavaa. Toinen vaihtoehto oli systeemissä, missä tulee tagit myös grippeihin, mutta nyt ne piti hiplata jotenkin vyöllä olevaan boksiin. Lopulta itselleni jäi epäselväksi, rekisteröikö ne lainkaan lyöntejä, ainoastaan rekisteröi käytettävän mailan...vieläpä kömpelöllä tavalla. 

No ratkaisu löytyi osallaan Cobran grippitagien kautta. Selvisi, että Cobralle gripit tekee Arccos niminen firma ja he myyvät erikseen ko. systeemiä. Mainospuheiden mukaan lyönnin tunnistus ja rekisteröinti tapahtuu täysin automaattisesti/autonomisesti. Tämä oli se mitä etsin. Ei enään lyöntinaksuttimia tai helmiä taskuun, ei enään korttien kirjanpitoa. Bonuksena mukana tuli mailojen tunnistukset ja analyysit kuinka olen suoriutunut - olin 100% myyty!

No joulupukki osasi spesiaalitoiveesta tuoda lahjaksi Arccos:n sensorisetin.Setissä oli 14 mailaan ruuvattavaa sensoria. Sensoreista yksi oli herkempi putteria varten, loput oli tarkoitettu muihin. Setti näytti hyvältä, lisäksi softat asentui hyvin ja kokonaisuudessaan hommasta huokui laadukas fiilis. Ainoa varjopuoli oli sensoreiden kiinteä patteri ja 5 vuoden käyttöikä...eli 5 vuoden päästä joko hoito menee roskiin, ellen saa modattua pattereita. Sensoreissa oli valoherkkä anturi päässä, joka laittaa tagin "nukkumaan" kun se menee pimeään, ts. väärinpäin golfbägiin. Päättelin, että tagien sensorit eivät syö patteria, niin kauan kuin niissä uutena päässä oleva tarra on paikallaan. Kauden alkuun oli joulusta aikaa, joten testaaminen meni monen kuukauden päähän.

Kausi alkoi ja pääsin innoissani kokeilemaan Arccosia. Käytännössä tagit ruuvataan mailan grippiin ja rekisteröidään puhelimella. Rekisteröinnissä kerrotaan mikä maila on kyseessä (mailatyyppi, merkki ja malli). Kun rekisteröinti on tehty, ei muuta kuin kiertämään. Ohjeet ohjeistivat pitämään kännykkää etutaskussa pelaamisen ajan. Kännykkä muutenkin toimii koko systeemin sydämenä. Itse kuvittelin että tageissa olisi ollut enemmän jotain "älyä", mutta käytännössä puhelin oli keskiössä. Puhelimeen ladataan kierrettävä kenttä ja GPS päälle. Ohjeiden mukaan muuta ei tarvita.

Karvas pettymys ja hämmennys kohtasi jo ensimmäisellä väylällä. Avauksen puhelimen piippauksen saattelemana systeemi rekisteröi, mutta muiden kanssa oli ongelmia. Noin puolet ensimmäisen väylän lyönneistä jouduin merkitsemään käsin. Puolestaan ensivaikutelma softasta golfsovelluksena ei ollut vahva moniin muihin (jopa ilmaisiin) nähden. Toisella väylällä oli sama homma, samoin kolmannella. Loppujen lopuksi sain käsin merkkailla lyöntejä noin 70-80% lyönneistäni. Ärsytti ja harmitti monella eri tasolla. Etenkin ärsytti se, että koko pelaamisen fokuksen oli vienyt tämä toimimaton lelu. Kierroksen jälkeen toki softa osasi hienosti kerätä analyysiä ja scorecardia, mutta ne oli käsin merkkaamisista johtuen jotenkin pielessä.

Kotiin päästyäni luin ohjeet uudestaan ja kyselin aiheesta Arccos:n tuesta. Tuki reagoi hyvin ja palvelu oli hyvää. He toistivat samoja juttuja kuin ohjeetkin, mutta uutena tietona tuli puhelimen, etenkin sen mikin suuntaaminen etutaskussa eteenpäin. Ilmeni, että tageissa ei ole mitään liikeanturia tai vastaavaa, kuten olin kuvitellut. Lyönnin automaattinen rekisteröinti perustuu lyöntiääneen, siksi avaukset driverillä oli aina rekisteröitynyt. Näiden tietojen ja oppien myötä kiertämään ja uusi yritys.

Kiersin kentää systeemin kanssa jokusen kerran. Käytännössä kiertämiset meni samanlailla kuten ensimmäiselläkin kierroksella. Huolellisempi puhelimen sijoittelu etutaskussa nosti noin puoleen lyöntien rekisteröinnin, mutta käytännössä koko homma ei toiminut. Nyt myös softa alkoi ärsyttämään. Ilmeisesti GPS:n paikannuksen nopeuden ja tarkkuuden vuoksi softa käytti kentästä staattisia kuvia realiaikaisen karttapaikannuksen sijasta. Nämä karttakuvat puolestaan olivat jostain syystä liian pieniä, kännykän ruutu ei näyttänyt koko pelialuetta. Tämä muodosti ärsyttävän tilanteen, kun lyötävä pallo oli alueen reunalla, softan bannerin takana tai jopa kartan ulkopuolella ja automaattitunnistus ei lyönnin rekisteröinnissä onnistunut. Joutui siis merkitsemään lyönnin kartalta paikasta, joka ei ollut kartalla. Lopulta jotta peli jotenkin menisi jouhevasti Arccosin kompuroinneista huolimatta, aloin reiän lopussa naksuttelemaan käsin putteina rekisteröimättömiä lyöntejä.

Kaksi ensimmäistä lyöntiä näkyvissä kartalla, kaksi muuta jää softan bannerin alle piiloon.


Puttien käsisyöttöön ei tarvinnut osoitella kartalta mitään, kuten muissa käsisyötöissä. Muutenkin käsin lyöntien merkitseminen oli kömpelöä valikkojen ja mailavalintojen, yms. vuoksi.Seuraavaksi aloin huomaamaan, että systeemi alkoi rekisteröimään lyönneiksi ihan muita ääniä. Eli lopulta systeemi ei rekisteröinyt omia lyöntejä, vaan muiden lyöntejä. Lyöntien korjaaminen sovelluksessa oli tuskaista, ei koskaan tiennyt minkä lyönnin se hävittää ja minkä ei. Jos tuli jostain rasahduksesta johtuen ylimäärinen lyönti, synnytti sen lyönnin poistaminen jännitysnäytelmän poistuvasta lyönnistä, useimmiten se oli täysin väärä lyönti minkä järjestelmä poisti.

Noin kahden kymmenen kierretyn kierroksen jälkeen oma kärsivällisyys oli täysin loppu. Olin toistuvasti kiukutellut Arccosin tuen kanssa, joka kiitettävän kärsivällisesti oli yrittänyt auttaa. Taustalla oli kasvanut harmitus palautusoikeudesta. Arccos myöntää 30 päivän palautusoikeuden ilman kyselyjä. No omani oli hankittu edellisenä jouluna, joten tuo 30 päivää oli tullut täyteen melkein puoli vuotta aiemmin.

Kirjoittelin tiukempaan sävyyn Arccosille, vetosin että he mainostavat 100% lyöntien tunnistuksen ja tämä laite ei toimi heidän lupausten mukaisesti. Tiedustelin, että mitä meinaavat tehdä, sekä vilauttelin toiveita kaupan purusta. Jokusen viikon Arccos yritti kohteliaasti vetkuttaa asiassa, mutta lopulta kun lahjan ostaja (vaimo) kirjoitti virallisen reklamaation viitaten kuluttaja-asiamies touhuun, Arccosilta tuli myöntymys kaupan purkuun. Tagin alkuperäiseen pakettiin ja paketti matkalle Englantiin. Maksun suhteen oli jotain vatulointia, mutta lopulta rahat olivat Paypalin tililla.

Summauksena; iso pettymys oli Arccos. Etenkin kun olin alussa lukenut positiivisia kokemuksia ja juttuja aiheesta. Yllätys ja tavallaan pettymys oli myös se, että koko homma pyöri puhelimen softan ympärillä, tagit olivat lopulta ainoastaan mailojen tunnistukseen. Käytännössä saman systeemin saa ilmaiseksi, tosin ilman mailojen tunnistuksia. Jokunen aivan samanlainen omani kaltainen kokemus oli luettavissa yhdeltä arvostetulta golfromutestaus sivun keskustelupalstalta, juttu oli uusi nyt kuluvan kevään (2019) ajalta. Myös jokunen viikko sitten kuulin saman suuntaisen tarinan juurikin alussa mainitun Arccosin gripeilla varustetusta Cobra mailasetin ostaneelta henkilöltä.

Vilpitön hatunnosto ja kiitos kohdistuu Arccosin tuen palvelutoimintaa, se oli todella huikea. Rehellisesti sanoen juuri tuon palvelun ansiosta ko. firma jäi positiivisesti mieleen, oli heidän tuote kuinka onneton tahansa. Omaan luonteen, jossa luottamus menee kerrasta, mutta tässä tapauksessa mieli jäi avoimeksi firmaa kohtaan. Hyvä esimerkki hyvästä asiakaspalvelusta.

Tällä hetkellä olen hiukan skeptinen uskomaan, että juuri nyt löytyy toimivaa systeemiä automaattiseen lyöntien rekisteröintiin. GPS -pallot ovat vuosien kehitystyön jälkeen juuri tuloillaan markkinoille, ne tulevat mullistamaan monta asiaa tälläkin puolella...jos ne toimivat. Katselin jälleen muita vaihtoehtoja, taas Garminin kellot nousivat pintaa, nyt kun heiltäkin on tagit tarjolla. Hinta on vain todella suolainen, paljon kovempi kuin Arccosin. Kun tuo Arccosin 250€ oli aivan liikaa niin huonosta tuotteesta kuin se onkin, en ole oikein valmis maksamaan seuraavasta kokeilusta 2-3 kertaista hintaa, mitä Garminit maksavat. 

Seuraavasta kokeilusta päästäänkin aasinsillalla jatkotarinan poikaseen : tätä kirjoittaessa oli juuri Briteistä saapunut DHL:llä seuraava kokeilu; Shot Score V2, se voi olla mielenkiintoinen. Ensimmäinen versio oli kehitetty (menestykkäästi) vain lyöntien rekisteröintiin, nyt toinen versio omasi lisäksi GPSn, tagit ja muut hässäkät. Laitos on ympäri maailmaa saanut tunnustusta ja nyt sitä dumpattiin ulos varsin kilpailukykyiseen 165€ hintaan. Sen hinta oli alussa jotain 300€, sitten pitkään 250€, nykyisen hinnan perusteella taitaa olla seuraava versio tulossa. No mutta tätä kokeillaan seuraavaksi, kirjoittelen siitä tarinaa kun kokemusta kartuu.

Pisteet :
Plussat:
- Laadukkaan tuntoinen tuote
- Huippu palvelu edustajan puolelta
- Mailojen rekisteröinti puhelimeen helppoa
- Monipuoliset analyysiominaisuudet softassa
- GPS toiminto softassa suhteellisen tarkka ja ennen kaikkea nopea
(- caddie toiminto, eli suosittelee mailoja jne. tosin en pelannut tarpeeksi että ko. toiminto olisi aktivoitunut, joten en osaa sanoa kyseisen ominaisuuden toimivuudesta)

Miinukset:
- Parhaimmillaan tunnisti kierroksella vain 60% lyönneistä
- Rekisteröi muiden lyöntejä (mutta ei omia)
- Lyöntien rekisteröinti perustui kännykän mikrofoonin kuunteluun
- Näyttää vain osan kentästä/pelialueesta. Osa jää ulkopuolelle tai softan bannereiden alle
- Puttaustoiminto softassa ei toiminut lainkaan.
- Suhteellisen rajoitettu mailavalmistajaluettelo, samoin malliluettelo. Vain isot merkit ja yleisimmät mallit.
- Toimivuuteen nähden aivan liian hinnakas



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti