Chipperit - lainsuojattomiako?



Chipperit, tarkemmin puttichipperit on varmasti monelle tuttu ja vastaavasti useammalle täysin vieras. Kyse on siis mailasta, joka on putterin ja rauta 8 tai 9 risteytys. Yksinkertaistettuna otetaan putteri ja tehdään siihen 30-37° lofti. No mitä tällä perverssillä risteytyksellä sitten saavutetaan? ...maila joka on osaavissa käsissä melko huikea lähipelissä. No tässä vaiheessa joku voisi sanoa, että sama saavutetaan monella muullakin tavalla - kyllä, mutta tuo argumentointi sopii huonosti/hyvin kaikkeen muuhunkin, esim. miksi on driveri kun saman voi tehdä raudoilla. Tässäpä se ero tuleekin, chipperi on tehty juuri tuohon lähipeliin, siinä missä driveri avauksiin.

Mikä sitten tekee chipperistä erikoisen? ..no sehän on suhteellisen helppo opetella ja sillä tulee hyviä fiiliksiä onnistumisen merkeissä pelissä. Toisinaan linjattuna: eihän tämä golffi nyt helppoa saa olla, ei niitä onnistumisia saa tulla...tämä liene se ajatus niiden ihmisillä mielessä, jotka lyttää chipperit kerta toisen jälkeen. Itse olen chipperin puolesta puhuja ja en oikein ymmärrä viestinnällistä nerokkuutta tuossa "on liian helppoa" -ajatuksessa. Käytännössä kaikki välineet ja niiden kehitys pohjaa pelaamisen helpottamiseen ja suorituskyvyn parantamiseen. Ristiriitaista onkin, että nämä chipperin vastustajien argumentointi "liian helppona" tulee vastaan, kun samat ihmiset investoi parempiin mailoihin ja varusteisiin, jotta heidän peli olisi helpompaa (=onnistumisprosentti paranee) ja suorituskykyisempää. 

Takaisin chippereihin. Mikä siitä tekee sitten "helpon"? No lähipeli on usein ärsyttävän vaikeaa, etenkin reiästä alle 50-60m matka greenille. Tällä matkalla mukaan lukien puttaukset, voi tulla lyöntimatkoihin nähden suhteessa eniten lyöntejä. Chippaus ja lyömiset wedgeillä voi olla arpakauppaa, kiusallisen usein tulee päälle lyönti ja pallo menee reilusti pitkäksi. Vastaavasti pallo voi vaikeasta lyöntipaikasta johtuen lähteä jonnekin ihan muualle kuin oli suunnitellut. 

Chipperi vastaa näihin ja moniin muihin ongelmiin aika kivalla tavalla. Sillä lyöminen vastaa kontrollin osalta puttausta, eli osuminen on merkittävästi helpommin kontrolloitavissa normi wedgeihin nähden. Vielä kun modaa mailaa enemmän putteriksi ja treenaa sillä, on hallussa maila jolla selviää suhteellisen hyvin lähipelistä, oli paikka mikä hyvänsä. Tai no suhteellisen pienestä loftista johtuen kaari on aina matala, eli bunkkerista sillä ei oikein lyödä ja on turha odotella mitään greenille kerrasta pysähtyviä droppeja, pallo tulee aina kierimään chipperillä lyödessä.



Siihen peruskysymykseen "lainsuojattomuudesta". Tästä aiheesta olen yrittänyt etsiä selvyyttä. Chippereiden myyjät toisinaan muistuttavat, että jokin heidän chipperi ei ole hyväksytty PGA kisoissa..ts. se on jollain muotoa säännön vastainen. Etenkin ns. kakspuoleiset chipperit on kiellettyjä. Niissä on siis lyömäpinta kahden puolen. Ensimmäinen päätelmä kysymykseen "miksi kielletty?" tulee siitä mieleen, että maila käytännössä ajaa kahden mailan asemaa ja mailojen lukumäärä on rajoitettu 14 mailaan. No hiukan kun miettii niin eihän se voi olla ongelma, sillä jos ottaa chipperin lisäksi vain 12 mailaa kisaan. Näin ollen tuo chipperi ajaa kahden mailan paikan. No homma ei ilmeisesti ole näin yksikertainen, sillä ei-kaksipuoleisia chippereitäkin on kieltolistalla.

En ole asiasta kenenkään varusteiden luokituksista sääntöjen näkökannassa tietävän gurun kanssa keskustellut. Mutta jälleen netin ihmeellinen "tietämisen maailma" avasi pandoran lippaansa...eikä tarvinnut turvautua edes Suomi24 tai vauva.fi -foorumeihin. :)

Chippereiden ongelma nojaa ilmeisesti niiden luokittelemattomuuteen. Ymmärsin, että golf -säännöt määrittelee kaksi mailatyyppiä; putteri ja normimailat (raudat, puut, wedget, jne.). Suurin ero näiden välillä tiettävästi tulee lavan muodon määrityksessä; putterissa saa olla lautasmallinen, ilmeisesti varren kulmaan nähden rajoittamaton pohjan kosketuspinnan kulma. Kun taas muissa mailoissa tämä on määritetty, samoin geometria muutenkin lavassa putterissa saa olla laakea.


Mielenkiintoiseksi tekee se, että viime vuosina on vahvasti tullut läskiä rautamailojen pohjiin, etenkin Clevelandilla tuli uudet wedget (kuva yllä) jossa on alkaa olemaan melkonen lätkä pohjassa…ja ne on säännönmukaisia.

Siis chipperi voi olla joko putteri tai normimaila. Normimailan geometriaan ei nuo chipperit oikein osu lavan geometrian vuoksi, eli menee puttereihin…MUTTA säännöt sanelee putterin maksimi loftiksi 10°. Chippereissä loftit on jotain 30-37° välissä.

Toisen kirjoittelun pohjalta väitettiin chipperit säännönmukaisiksi normimailoina, oli varren kulma tai lavan geometria mitä vain, JOS se täyttää muuten normimailan kriteerit.


Eli jos chipperi halutaan linjata putteriksi, siinä ei saa olle loftia 10° enempää. Jos normimailana, niin grippi ei saa olla epäsymmetrinen (oltava pyöreä, ei pistoolikahvoja, yms) ja lavan tulee olla yksipuoleinen (?). Tuosta lavan kaksipuoleisuudesta en oikein tiedä, siis mailalla saa lyödä miten vain, lyömäpintoja lopulta on paljon. Lisäksi ainakin puttereissa sitä linjausta ei voi olla, sillä vanhan mallisissa putterimailoissakin lapa on pelkkä symmetrinen lätkä (kuva yllä), joilla voi lyödä kumminkin päin.
 
Jos tämä siis nyt on ongelma (?) ja jos aikoo kisata jossain ”oikeassa” kisassa, joutuu tekemään fiksauksia jotta homma on sääntöjen puolesta varman päällä ok. Tilanteisiin joissa oli jo opetellut pelaamaan chippereillä ja haluaisi kisaamaan, kannataa modata rauta 8 tai 9 ja opetella sillä chippaamaan kuten chipperillä. Eli vartta lyhyemmäksi, paksumpi symmetrinen PU grippi ja opettelu lyömään enemmän lavan päällä…varsi kun on pystyssä niin lavan tyvi nousee maasta.

Edit 1.8.2019
Jäi kaivamaan tuo sääntöasia ja omaan luonteeseen ei jää oikein lähdekritiikin varjossa foorumikirjoittamisiin uskominen. Siispä kaivoin sen mailojen sääntömäärityksen esille ja R&A:n sivuilla löytyikin suoraan chippereihin viittaus:
..ja tarkemmin mailoihin linjausket löytyy USGA:n sivuilta.

Mutta siis tuohon R&A:n summaukseen, käännettynä ja oikoluettuna:
Alussa viittaus putterin loftin kulmaan, josta oli jo aiemmin puhe. Eli jos chipperi halutaan tulkita putterina, ei siinä saa olla 10° suurempi lofti.

1. Varsi tulee olla kiinnitetty mailan lapaan päästä. Tämä liene suhteellisen suoraviivainen asia ja tässä tulee jälleen putterin poikkeus.
Toimivat linkit viitattuun Section 2C:n:
Linkki 1
Linkki 2

2. Gripin tulee olla päästä katsottuna pyöreä ja grippejä saa olla vain yksi. Tämäkin selvä asia sellaisenaan. Jälleen putterissa poikkeus, eli siinä saa olla epäsymmetrisiä grippejä.
Toimivat linkit viitattuun Section 3b:n:
Linkki 1 
 3. Lavan tulee olle yleisesti viitattu esitettyyn muotoon ja lyöntipintoja ei saa olla kuin yksi. Tämä kohta nyt ei enään olekaan niin selvä ja siinä tuli vahvistus tuohon lyöntipintoihin. Eli lyöntipintoja tosiaan saa olla vain yksi, myös putterissa.Oman tulkinnan mukaan pyöntipinnalla tarkoitetaan siis sellaista geometriaa, mihin valmistaja on tarkoituksen mukaisesti suunnitellut mailalla lyötävä. Tuolla tarkennuksessa säännöt osaa huomauttaa tulkinnasta lapoihin, joissa on "salainen" toinen tai kolmas lyöntipinta. Ja juu..ne vanhan malliset lätkäputterit on tuon mukaan kieltolistalla...tai ovat yhtä sallittuja kuin kaksipuoleinen chipperi.

Tuohon esitettyyn muotoon; Jälleen putterissa oli tarkemmin määritelty yhtä sun toista, mutta raudoissa ei niinkään. Säännöt kertovat että mailan "yleisen muodon" kuvaaminen on jokseenkin yleismalkainen (subjektiivinen), johtuen yleisesti muodon vapausasteista..joita on paljon. Kannattaa muuten lukea, on mielenkiintoista luettavaa. Mutta siis joitain päämittojen rajoituksia löytyy, mm. lavan mitta kannasta kärkeen tulee olla suurempi kuin lavan leveys (lyöntipinnasta takapintaan)
Toimivat linkit viitattuun Section 4:
Linkki 1 
 
4. Lyöntipinnan ominaisuudet ja merkinnät. Säännöt määrittävät tarkasti millainen lyöntipinta saa olla. Tämä ymmärrettävää, sillä lyöntipintaa manipuloimalla voi saavuttaa vinppaskonsteja.
Toimivat linkit viitattuun Section 4:n ja 5:n:
Linkki 1 
 
5. Varren pituus tulee olla oikea, viitaten taulukkoon. Tämä oli uusi juttu itselleni. Eli on olemassa taulukko, jossa määritellään sallittu pituus loftiin nähden. Tosin, jotta chipperilla oppii lyömään puttaamisen sukuisesti, on mailaa hyvä lyhentää ja taulukko antaa maksimimitan. Myös liian lyhyt se ei saa olla, maila ei saa olla pienempi kuin putterin mitta miinus 10 tuumaa.
Toimivat linkit viitattuun Section 1:n:
Linkki 1   
Summattuna; noin nopeasti tulkittuna aiempi linjaus oli oikein hajuilla. Ensiksi näkemys siitä, linjataanko chipperi putteriksi vai rautamailaksi. Tämän jälkeen kriteerit kohdalleen. Tuo R&A linjaa chipperin rautamailaksi ja sen myötä tuo listaus. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti